Belangrijke Update: Plannen voor Begraafplaats in Daniken – 17 januari

 

De afgelopen dagen zijn tumultueus geweest, en het is hoog tijd voor een update over de ontwikkelingen met betrekking tot de begraafplaats in Daniken.

  1. Overweldigende steun vanuit de gemeenschap

Onze petitie heeft inmiddels meer dan 6500 handtekeningen verzameld, en dagelijks komen er nog meer bij. De betrokkenheid en steun van de gemeenschap zijn hartverwarmend. Dit laat zien hoe belangrijk dit onderwerp voor velen is.

  1. Dorpsraad Sweikhuizen spreekt zich uit

Een opmerkelijke ontwikkeling is de uitgesproken tegenstand van 90% van de leden van de Dorpsraad Sweikhuizen tegen de begraafplaatsplannen in Daniken. Deze lokale betrokkenheid is cruciaal voor ons standpunt.

  1. Politieke partijen in Geleen-Sittard spreken zich uit

De politieke partijen in Geleen-Sittard hebben ook een duidelijk signaal afgegeven door zich tegen het plan uit te spreken. Dit heeft geresulteerd in een officiële communicatie vanuit de gemeente naar de gemeente Beekdaelen, waarin het verzet tegen de plannen wordt benadrukt.

  1. Natuurmonumenten kondigt aanpassingen aan

Een opmerkelijke wending in deze zaak is de recente aankondiging van Natuurmonumenten via een persbericht en een nieuwe website waarin zij enkele aanpassingen aan hun plannen bekendmaken. Hoewel dit positief lijkt, roept het ook vragen op.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Het gebruik van 10 hectare in plaats van 18 hectare voorlopig.
  • Het aantal graven wordt verminderd tot 3700, in plaats van de oorspronkelijk geplande 6000.

Echter, gezien onze eerdere ervaringen met Natuurmonumenten zijn we sceptisch over deze aankondiging.

  1. Gesprek met Natuurmonumenten

Vanmorgen hebben we een gesprek gehad met vertegenwoordigers van Natuurmonumenten, waaronder de gebiedsmanager Zuid-Limburg. Het gesprek duurde meer dan 1,5 uur, en hoewel we niet alles kunnen delen, zijn hier enkele belangrijke punten die naar voren zijn gekomen:

  • Inzage in nieuwe plannen: We hebben formeel verzocht om inzage in de herziene plannen en een duidelijke plattegrond waarop het nieuwe 10-hectare gebied wordt aangegeven. Het antwoord dat we ontvingen was verre van bevredigend. Dit roept legitieme vragen op. Ondanks de grote aankondiging van het nieuwe plan gisteren, blijkt vandaag dat er geen concreet plan voorhanden is. Is er aarzeling om de plannen te tonen? Zo ja, wat is de reden hiervoor? We hebben vervolgens gevraagd om op zijn minst een plattegrond van het nieuwe, kleinere gebied. Dit werd toegezegd, met de belofte dat het vandaag nog geleverd zou worden. Helaas is dit niet nagekomen. Omstreeks 5 uur werden we gebeld door Cindy Burger, met de mededeling dat de kaart niet beschikbaar was en zelfs een schets niet kon worden verstrekt. Er werd geopperd dat dit mogelijk binnen een week beschikbaar zou kunnen zijn. U mag hieruit uw eigen conclusies trekken.
  • Motivatie voor locatiekeuze: De vraag die vaak wordt gesteld, is waarom Natuurmonumenten voor Daniken heeft gekozen en welke voordelen zij hierin zien. Natuurmonumenten erkent dat financiële overwegingen een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij deze keuze. Ondanks de aanzienlijke subsidies die de organisatie ontvangt, is er nog steeds een groot financieel tekort. Dit tekort wordt niet geholpen door de hoge salarissen van de bestuurders. Het gevolg is dat er weinig tot geen financiële middelen beschikbaar zijn voor het onderhoud en de verbetering van de natuurlijke omgeving. Natuurmonumenten beweert nu dat een deel van de opbrengst van de begraafplaats zal worden gebruikt voor het onderhoud van Daniken. Echter, toen we vroegen om inzage in de plannen en strategieën voor dit werk, bleek dat er nog geen concrete plannen waren opgesteld. Dit doet vermoeden dat de opbrengsten wellicht worden ingezet om de nationale financiële tekorten aan te vullen, zonder dat er iets ten goede komt aan Daniken. Deze ontwikkelingen werpen meer vragen op dan antwoorden en onderstrepen het belang van transparantie en zorgvuldige overwegingen bij dit project.

 

Onze standpunt blijft ongewijzigd

Wij willen benadrukken dat ons doel onveranderd is: we streven naar het van tafel halen van het plan voor de begraafplaats in Daniken. Geen enkel aantal graven is voor ons acceptabel, of het nu 6000, 3700, 370 of 37 is. We blijven ons inzetten voor dit doel en vertrouwen op de groeiende steun van zowel de lokale bevolking als de politiek om dit te bereiken.

Conclusie: Aanpassingen van Natuurmonumenten lijken niet oprecht

Al met al lijken de aangekondigde aanpassingen van Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland BV meer op een strategische zet dan op een oprechte intentie om tegemoet te komen aan de bezwaren van de gemeenschap. We herkennen een bekend patroon van hoog inzetten en bij weerstand terugschroeven om daarna, als het kleinere aantal graven verkocht is, dit te gebruiken om vergunning voor een uitbreiding af te dwingen . We zullen niet in deze val trappen en blijven vastbesloten om ons doel te bereiken: geen graven in Daniken.