Alternatief voorstel voor het onderhoud en de verbetering van Daniken.

Waarom?

Dit was de eerste vraag die bij ons opkwam toen we eind november 2023 hoorden over de onaanvaardbare plannen van Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland BV. Waarom zou Natuurmonumenten, een organisatie belast met het behoud en de verbetering van de natuur, samenwerken met een commercieel bedrijf om een enorme begraafplaats in een natuurgebied aan te leggen? Dit zou de natuur eerder vernielen dan verbeteren.

We hebben deze vraag herhaaldelijk gesteld en tijdens een overleg met Natuurmonumenten op 17 januari jl. werd er aarzelend een antwoord gegeven: De organisatie beschikt al geruime tijd niet over voldoende financiële middelen om het gebied adequaat te onderhouden. Men hoopt dat door de samenwerking met een commerciële exploitant van begraafplaatsen middelen vrijkomen die de kosten voor het gebiedsonderhoud kunnen dekken.

Omdat we liever oplossingen dan problemen bespreken, hebben we toen een voorstel gedaan: Waarom gaat Natuurmonumenten niet in gesprek met de actiegroep “Houd Daniken Levend” om een alternatief beheersplan voor het gebied te ontwikkelen? Natuurmonumenten, als eigenaar van het gebied, kan dan aangeven wat er op korte en lange termijn nodig is, en samen kan er een projectplan en kostenraming worden opgesteld. Deze kosten zouden dan gedekt kunnen worden door een combinatie van subsidies, bijdragen vanuit beide gemeenten, steun vanuit het lokale bedrijfsleven, crowdfunding en meer. Ook zou veel onderhoudswerk kunnen worden uitgevoerd door vrijwilligers. “Houd Daniken Levend” heeft inmiddels al een achterban van meer dan 7000 mensen die allen begaan zijn met het behoud van Daniken als natuurgebied.

Door het op deze manier te organiseren, blijft het beheer van Daniken in handen van partijen die het behoud van het gebied vooropstellen, in plaats van een commerciële organisatie van buiten de regio die alleen winstmaximalisatie nastreeft.

De afgelopen weken hebben we dit idee informeel besproken met enkele leden van onze achterban, enkele raadsleden en wethouders van beide gemeenten en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Overal werd positief gereageerd op dit idee. Het blijft op dit moment natuurlijk nog slechts een idee en er is nog veel verkennend werk nodig om de omvang en kosten uit te werken.

De eerste stap is om duidelijkheid te krijgen over de omvang van het benodigde werk en de kosten. Omdat Natuurmonumenten hierin leidend is, hebben wij gisteren een “officiële” uitnodiging gestuurd naar het regionale kantoor van Natuurmonumenten, met de vraag om aan tafel te gaan zitten om de omvang en details van dit plan te bespreken. We wachten met spanning op hun reactie!