Achter de Schermen: Contacten met Gemeente Beekdaelen.

Als actiegroep richten we ons niet alleen op publieke campagnes via posters, flyers en sociale media. Veel van ons werk vindt plaats achter de schermen, waar de impact vaak het grootst is. Dit geldt vooral voor onze gesprekken met lokale politici, zoals de wethouders en raadsleden van zowel de gemeente Beekdaelen en Geleen-Sittard. Hieronder geven we een korte update over onze recente contacten met de gemeente Beekdaelen.

Op 12 januari hebben we elk raadslid en wethouder van de gemeente Beekdaelen uitgenodigd voor een informeel gesprek over de plannen van Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland BV. Als reactie hierop hebben we gesprekken gevoerd met wethouder Janssen, de PvdA fractie, Groen Links fractie en de VVD fractie. Hieronder volgt een samenvatting van wat er tijdens deze ontmoetingen is besproken.

Wethouder Peter Janssen: Als coördinator van landschapsontwikkeling binnen de gemeente Beekdaelen, is Wethouder Janssen een cruciaal aanspreekpunt voor deze kwestie. Bij ons eerste gesprek vroegen we naar zijn standpunt over het plan. Zijn antwoord was duidelijk en realistisch: hij heeft nog geen standpunt ingenomen omdat er nog geen formeel voorstel of aanvraag is ingediend. Hij benadrukte het belang van transparantie en inspraak bij de aanpak van de initiatiefnemers.

PvdA fractie & Groen Links: Tijdens ons gesprek met de PvdA fractie, sloten ook leden van de Groen Links fractie aan. De PvdA had specifieke vragen over de plannen voor de begraafplaats en toonde bezorgdheid over de commerciële aard van de initiatiefnemer. De Groen Links fractie leek verdeeld, wat voor ons verrassend was. Hoewel sommige leden positief stonden tegenover de nieuwe plannen, bleven anderen bezorgd over de impact op het gebied.

VVD fractie: Het gesprek met de VVD fractie verliep positief. De leden toonden interesse in de details en de mogelijke impact van de plannen. We hebben uitvoerig besproken waarom een begraafplaats op Daniken geen positieve bijdrage zou leveren aan de gemeenschap. Ook hebben we het idee van een alternatieve locatie buiten Daniken besproken.

De eerste gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente Beekdaelen waren positief. Er was begrip voor onze bezwaren en het is duidelijk dat er nog geen besluit is genomen. Het is belangrijk op te merken dat geruchten over steun vanuit de gemeente voor de plannen ongegrond lijken te zijn.

Opmerkelijk is ook dat Natuurmonumenten beweert dat er een principeverzoek is ingediend en goedgekeurd, maar dit wordt ontkend door degenen die we hebben gesproken en is niet terug te vinden op IBABS. Tot slot hebben we tijdens alle gesprekken ons voorstel voor samenwerking aan een alternatief beheerplan voor Daniken gepresenteerd, waar positief op werd gereageerd.

We wachten nog steeds op een reactie op onze uitnodiging van vertegenwoordigers van Beekdaelen Lokaal, de Vernieuwinggroep, Fractie Rijkx-Kollee en D66…