Nieuws vanuit Daniken.

Het is een tijdje stil geweest, dus tijd voor een update.

Zoals velen van jullie weten, heeft Natuurmonumenten op 14 februari aangekondigd dat hun plannen voor een natuurbegraafplaats in het gebied Daniken “in de ijskast” gingen. Sindsdien hebben wij nauw contact gehouden met diverse contactpersonen binnen de gemeentes Beekdaelen en Sittard-Geleen. Dit deden we om zeker te zijn dat de plannen van Natuurmonumenten niet via een achterdeur weer naar binnen zouden komen. De signalen die wij ontvingen, gaven aan dat het niet om uitstel, maar om afstel van het plan ging.

Toen de gemeente Sittard-Geleen op 18 april een duidelijke brief naar de gemeente Beekdaelen stuurde met het expliciete verzoek om niet mee te werken aan de plannen van Natuurmonumenten om in het gebied Daniken een begraafplaats te realiseren, hebben we nogmaals overleg gepleegd. Het werd toen bevestigd dat het einde oefening was voor de plannen van Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland BV.

We hebben als actiegroep ons doel bereikt! Dit is een fantastische prestatie en iets waar we samen met iedereen die ons gesteund heeft, trots op mogen zijn. In slechts drie maanden tijd hebben we een ambitieus en grootschalig plan van een nationale organisatie weten te stoppen. Dit is een enorme prestatie!

Wat nu?

Na intern overleg hebben we besloten dat het werk van actiegroep “Houd Daniken Levend” er voorlopig op zit. Wij gaan dus ook “in de ijskast”. Dat betekent dat er geen verdere activiteiten zullen zijn. Echter, we blijven eventuele ontwikkelingen volgen en mochten de plannen voor een begraafplaats in Daniken weer opduiken, dan grijpen wij direct in!

Er zijn ideeën voor een alternatief beheerplan voor het gebied, waar al meerdere malen over gesproken en overlegd is. Dit is een ambitieus en langdurig project. Daarom is besloten om dit los van “Houd Daniken Levend” op te pakken. Hier zal de komende maanden vooral achter de schermen aan gewerkt worden. Zodra er noemenswaardige vorderingen zijn, zullen wij deze zeker bekendmaken.

De fondsen die nog over zijn van de crowdfunding voor Houd Daniken Levend worden opzijgezet. Deze kunnen we nodig hebben als de plannen voor een begraafplaats toch weer opduiken. Een gedeelte van de fondsen zal besteed worden aan de verdere ontwikkeling van het alternatief beheerplan. De crowdfunding zelf is al een tijdje geleden stopgezet.

Tot slot willen we alle “leden” van de actiegroep en iedereen die ons in de afgelopen maanden heeft gesteund, naar de bijeenkomsten is gekomen of zich op een andere manier heeft ingezet, hartelijk bedanken.

Met vriendelijke groet,

Evert Bopp, namens Houd Daniken Levend